+36 27 318 306 Kapcsolat
Vissza

A Lavina otthona - A Vörösház

A Vörösház története

Szinte minden városban, községben, településen található kisebb nagyobb műemlék épület. Ezek egy része már vagy még jó állapotban van, ám anyagi eszközök híján nagyon sok épület leromlott állapotban vár a felújításra. A 2003-ig a váci “Vörösház” is az utóbbi épületek közé tartozott, amíg a Lavina Autó Kft egy határozott lépést nem tett…

Az egyemeletes barokk gazdasági épület 1731-ben épült. Althann Mihály Frigyes püspök építtette nápolyi kőművesekkel, akik hazájuk szokása szerint vörösre festették a nagyméretű hombárt. Ez a nálunk szokatlan szín szolgált a váciak számára a névadás alapjául. A Lavina Autó Kft. 1995-ben – akkor még bérlőként – ebben az épületben kezdte meg kereskedelmi működését. Napjainkban is e nevezetes épületben – de már résztulajdonosként – működik a Lavina cégcsoport központja. A XX. század végére a “Vörösház” állapota borzalmasan leromlott. Bérlő társainkkal minden lehetőséget megragadtunk a századforduló éveiben, hogy a “Vörösház” önkormányzati kézben lévő részének siralmas állapotán is segíteni tudjunk. Folyamatosan vásárlási illetve hasznosítási javaslatokat, elgondolásokat tártunk a város vezetősége elé, mígnem 2003 közepén egy kompromisszumos megoldás végre lehetőséget teremtett a felújításra.

A váci polgármesteri hivatal gazdasági és városüzemeltetési bizottsága állag megóvás céljából pályázatot írt ki a “Vörösház” tető és utcai homlokzatának felújítására. A pályázatok közül mindössze egy, a Lavina Autó Kft pályázata felelt meg a kiírás támasztotta követelményeknek. A pályázat tartalmazta, hogy a nyertes a felújítás fejében hosszú távon üzemeltetheti az épületet.

A Lavina Autó Kft. a hasznosításra kiírt pályázatot nem csak a kiírásnak megfelelően, hanem azon túl mutatva, a “Vörösház” teljes felújítására adta be. Az elfogadott pályázat szerint öt év alatt négy ütemben került sor az épület felújítására. Az első és a második ütemben a tető és a homlokzat felújítása történt meg. A harmadik és negyedik ütemben a földszinti helyiségek felújítása és az emeleti szint beépítése következett. A belső udvar rendezése is sorra került, amely így tágas parkoló és szabadtéri rendezvények helyszíneként szolgál tovább.

Így újjászületve a “Vörösház” újra elfoglalta méltó helyét Vác nevezetes, szép és tekintélyes épületeinek sorában. Napjainkban a hajdani gazdasági épület felújítva, mint szolgáltató- és üzletház szolgálja a város lakóit és minden ide látogatót.

Az épület a Dr. Csányi L. krt. 52. szám alatt található.

Facebook Linkedin