+36 27 318 306 Kapcsolat
Vissza

Mi az AdBlue?

Ha 2015 szeptembere után gyártott dízelüzemű autód van, akkor nagy valószínűséggel szükséged van AdBlue-ra. Útmutatónkban mindent elmagyarázunk számodra!


 

Az AdBlue, más néven a dízel kipufogógáz-adalék még mindig ismeretlen néhány autós számára, de az Euro 6-os normáknak megfelelő motorral rendelkező modern dízelautók tulajdonosai már ismerik. Elmagyarázzuk számodra, hogy mire használják ezt a folyadékot, hogyan működik, hol lehet megvásárolni, és mi történik, ha kifogy az autóból.

Az AdBlue a dízelmotorok nitrogén-oxid kibocsátásának csökkentésére használt folyadék, ami karbamid és ioncserélt víz keverékéből áll, és amelyet a kipufogórendszerbe permetezve fejti ki hatását. A dízelüzemű gépjárművek károsanyag kibocsátása végett az AdBlue kötelező adalékanyag lett ezeknél a típusoknál mert nélküle sokkal nehezebb lenne csökkenteni a dízelautók károsanyag-kibocsátását, és elérni, hogy azok megfeleljenek a legújabb előírásoknak.

Az AdBlue-t általában a rendszeres szervizelés során ellenőrzik és szükség esetén feltöltik, de előfordulhat, hogy a szervizek között is fel kell töltened. Majdnem minden AdBlue-t igénylő autóban van egy mérőműszer, amely a műszerfalon figyelmeztet, ha az AdBlue szintje alacsony.

Az autógyártókra különböző szabályok vonatkoznak, melyeket egyre inkább a környezetvédelmi szempontok vezérlik. A legújabb, Euro 6 néven ismert előírások 2016-ban léptek hatályba, és különleges kihívást jelentettek a dízelmotorok fejlesztése szempontjából. Ennek nagy része új módszereket igényelt a nitrogén-oxid kibocsátás minimalizálására.

Az alkalmazott technológia az úgynevezett szelektív katalitikus redukció (SCR), amelynek lényege, hogy a jármű kipufogógázába pontos mennyiségű folyadékot fecskendeznek, amely kémiai reakciót vált ki, ez pedig csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

 

Hatással van-e az AdBlue a fogyasztásra?

A gyártók még nem tettek közzé olyan adatokat, amelyek arra utalnának, hogy az Adblue káros hatással lenne az üzemanyag-fogyasztásra, így erre hivatalos válasz még nincs.

A motortechnológia fejlődése, a gazdaságossági adatok kiszámításának módjában bekövetkezett változások és sok más változó azt jelenti, hogy lényegében lehetetlen az új és a régebbi autók üzemanyag-fogyasztása közötti különbségeket megállapítani, és azokat kizárólag az AdBlue használatának tulajdonítani.

 

Miből van az AdBlue?

Az AdBlue egy nem mérgező folyadék, amely színtelen megjelenésű, és lényegében víz és karbamid keveréke. Az AdBlue-ban a karbamid jóval tisztább, és magasabb minőségű, mint a kozmetikumokban, ragasztókban vagy műtrágyákban használt karbamid. Hasonlóképpen, a vízhez, mely demineralizált így a csapvíznél sokkal tisztább.

 

Pro Tipp

Ha AdBlue-t vásárolsz, ellenőrizd, hogy az megfelel-e a megfelelő specifikációnak, emiatt keresd a csomagoláson, vagy a termék specifikációi között az ISO 22241-es számot, amely ISO-22241-1, ISO-22241-2, ISO-22241-3 jelzéssel is megjelenhet. Ez biztosítja, hogy az AdBlue ne károsítsa az autód SCR-katalizátorát. Feltételezve, hogy az AdBlue megfelel ezeknek a specifikációknak, akkor már szinte mindegy, hogy melyik gyártó termékét vesszed meg, mivel nem lesz köztük számottevő különbség.

Vásárolj most AdBlue-t!

AdBlue 10L
AdBlue 20L

A jelenleg kialakult AdBlue helyzetre való tekintettel minden vásárlónk csak egy darabot vásárolhat! Erre azért van  szükség, hogy minél több igényt ki tudjunk elégíteni. Amennyiben kérdésük van érdeklődjenek szakértő kollégáinknál + 36 27 318 306-os telefonszámon.

 

Utántölthetem magamnak az AdBlue-t?

Számos hagyományos dízel modellnél az AdBlue töltőcsonkja a gépkocsi tanksapkája mögött található. Ez általában kisebb, mint a fő üzemanyagtöltő mérete, kék kupakkal, valamint olyan jelölésekkel van ellátva, amelyek megerősítik, hogy az adott tank csak AdBlue töltésére használható.

Ha nem tudod, hogyan töltsd fel autód AdBlue-tartályát, a gépkönyvben találhatsz útmutatást a tartályhoz való hozzáféréshez – vagy felveheted a kapcsolatot szakértő csapatunkkal.

 

Mit tegyek, ha felvillan az Adblue jelzőlámpa?

Minden AdBlue-t használó dízelautó időben fog figyelmeztetni, ha alacsony az AdBlue szintje. A műszerfalon általában egy sárga figyelmeztető lámpa jelzi, hogy a folyadék szintje alacsony – ez körülbelül 2000 km-re elegendő folyadékot jelent számodra. A figyelmeztetés minden alkalommal, amikor beindítod az autót világít, amíg az AdBlue szintet fel nem töltöd a kívánt szintre.

 

Mi történik, ha kifogy az AdBlue az autóból?

A műszerfalon lévő AdBlue figyelmeztető lámpa figyelmen kívül hagyása semmilyen körülmények között nem javasolt. Ha vezetés közben kifogy az AdBlue, autód teljesítménye valószínűleg romlani fog, mivel a jármű megpróbálja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, így " korlátozó üzemmódba" kapcsol, csökkenti a sebességet, amellyel haladhat, és néhány típusnál kikapcsolja a jármű audió vagy légkondicionáló berendezését, hogy csökkentse a szükséges energiafelhasználást.

Ez az állapot mindaddig áll fenn, amíg le nem állítod az autó motorját, ugyanis ezt követően a rendszer elektronikája leblokkolja az újbóli indítást addig a pontig amig újra fel nem töltöd az AdBlue folyadékot a szükséges szintre.

Facebook Linkedin