+36 27 318 306 Kapcsolat
Vissza

Izzók

A közúti közlekedés biztonsága szempontjából a legfontosabb tényező a látás. A látási viszonyokat azonban bizonyos körülmények hátrányosan befolyásolhatják. Ilyen körülmény lehet például az alkonyat, az időjárás, a szélvédő szennyezettsége, stb. Ilyen körülmények között tehát a balesetveszély viszonyla­gosan magasabb. Az emberek változó, folyamatosan erősödő mobilitása, valamint a forgalom emiatt növekvő sűrűsége további veszélytényezőt jelent. Annak érdekében, hogy e kihívást kezelni lehessen, a cégek folyamatosan dolgoznak meglevő világítástech­nikai eszközeik javításán, illetve az új eszközök kifejlesz­tésén.


 

 

A járművek világítása egyre összetettebbé válik. Már régóta nem egyedül a generátor felelős a fény előállí­tásáért. Egyre több más gépcsoport is részt vesz a feladatban: ezek az autóvillamossági rendszeren keresztül kommunikálnak egymással. Ezekben a rendszerekben egyre nagyobb az elektronika szerepe, ezért a műhelyekkel szemben támasztott igények is nőnek.

 

Legfontosabb világítástechnikai fogalmak

Fényáram ®

Mértékegység: lumen [lm] A fényforrás által kisugárzott összes fényteljesítményt jelöli.

Fényerősség I

Mértékegység: kandela [cd]

A fényáram azon része, mely meghatározott irányba sugárzódik

Megvilágítás E

Mértékegység: lux [Ix]

A fellépő fényáram, valamint a megvilágí­tott felület aránya.

A megvilágítás akkor 1 Ix, ha 1 lm fény­áram egyenletesen ér 1 m2 felületet.

Fényhasznosítás rj

Mértékegység: lumen / watt [lm/W]

A fényhasznosítás azt adja meg. hogy a felvett villamos teljesít­mény milyen hatásfokkal alakul fénnyé.

Színhőmérséklet K

Mértékegység: Kelvin-fok [K]

A színhőmérséklet mértékegysége a Kelvin-fok. Minél maga­sabb az adott fényforrás hőmérséklete, a színspektrumában an­nál nagyobb a kék, és annál kisebb a vörös aránya. A melegfehér fényt adó izzó színhőmérséklete kb. 2700 K. A gázkisüléses fényforrás (D2S) 4250 K-s értéke ezzel ellentétben hidegfehér fénynek számít, melynek színe azonban közelebb áll a napfényé­hez (kb. 5600 K).

Fénysűrűség L

Mértékegység: kandela / négyzetméter [cd/m2]

A fénysűrúség az a fénybennyiség, ami a szemet egy világító vagy megvilágított felületről éri.

Fényforrások

A fényforrás egy olyan eszköz mely villamos energiából fényt ál­lít elő. Elterjedt fényforrások a vákuum izzók, a halogén izzók, a különféle ívkisüléses fényforrások, és a LED-ek.

A halogén fényforrások 8%-os hatásfoka mellett a gázkisüléses fényforrások a felvett teljesítmény 28%-át alakítják látható fén­nyé. Ezek esetében sokkal jobb a fényhasznosítás. Nemrég a LED-ek még újdonságnak számítottak, ma pedig már láthatunk teljesen LED-es fényszórót az utakon.

Facebook Linkedin