+36 27 318 306 Kapcsolat
Vissza

Hogyan válasszunk autóalkatrészt?

Amennyiben van autód, akkor előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor azt javítani kell és ki kell cserélni néhány alkatrészt benne. Ha egy kicsit tudatosabb vagy, akkor még mielőtt szerelőre vagy szervizre bíznád a javítást, Te is körülnézel az alkatrészek piacán. Pontosan tudjuk azonban azt, hogy a minőségi autóalkatrészek vásárlása meglehetősen sok kihívást rejt magában. A rengeteg alternatívából elég nehéz eldönteni, hogy melyik alkatrészt érdemes végül megvásárolni. Számos dolog van, amit tudnod kell ahhoz, hogy a legjobb döntést meghozhasd. Cikkünkben adunk néhány tippet a megfelelő autóalkatrész kiválasztásához.

Fizikai vagy online autóalkatrész üzletet válasszak?

Bárki, aki autóalkatrészt szeretne vásárolni a következő dilemmával szembesül: webáruházban vagy egy közeli üzletben vegye meg a keresett árut? Főleg a fiatalabb generáció autósai inkább az online vásárlást részesítik előnyben, hiszen a többségükben profi keresők segítik a vásárlást, és a termékekhez részletes leírás (műszaki adatok, méretek, gyártó stb) és fotók is tartoznak. A legtöbb online áruház lehetővé teszi az árak összehasonlítását, és a leírásban feltünteti, hogy eredeti vagy utángyártott alkatrészről van-e szó. Az online autóalkatrész-üzletek egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak a keresés idejét csökkentik le, hanem abban is segítenek, hogy az autódnak legmegfelelőbb alkatrészt találd meg a következő paraméterek mentén:

  • Autómárka;
  • Modell;
  • Évjárat;
  • Hengerűrtartalom;
  • Üzemanyag.

A Lavina autóalkatrész webáruházban több szempont szerint is kereshetsz: egyrészt kiindulhatsz az autód típusából, másrészt akár onnan, hogy milyen típusú részegységre van szükséged. Amennyiben tudod már a keresett alkatrész pontos cikkszámát, gyári számát - ezeket is beírhatod keresőnkbe.

További előny, hogy az online áruházakban történő vásárlás gazdaságosabb is, hiszen alacsonyabb felárakkal működnek és gyakoriak az árengedmények és akciók.

 

Új vagy használt autóalkatrészt vegyek?

A megfelelő alkatrészek megtalálásának második lépése annak meghatározása, hogy új vagy használt autóalkatrészt szeretnél. Erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz. Minden Tőled függ. Ennek ellenére a szakértők, köztük mi is azt tanácsoljuk, hogy ne vásárolj használt alkatrészeket, ha autód új, vagy ha ez az alkatrész fontos a jármű teljesítménye és biztonsága szempontjából. Mivel sosem lehetsz biztos abban, hogy a használt alkatrészek meddig látják el funkciójukat, csak olyan részek cseréje esetén javasolt ezeket használni, amelyek nem befolyásolják az autó működését (például fogantyúk, kárpitok, előtető, tükrök stb.).

A legtöbb alkatrészkereskedés vagy kizárólag új vagy csak használt alkatrészek értékesítésére specializálódott. Bármelyiket is választod, mindegyiknek van előnye és hátránya. Bár a használt autóalkatrészek olcsóbbak, ha fontos szempont a tartósság, akkor mindenképp érdemes az újat választani. Ha szűkös büdzsével rendelkezel, akkor azonban megfontolandó lehet a használt alkatrész vásárlása.

 

Kompatibilis az autómmal?

Miután megtaláltad a keresett alkatrészt, győzödj meg arról, hogy a kiválasztott típus biztosan passzolni fog az autódhoz. A nem megfelelő alkatrészek beszerelést követően még éppen működhetnek, de aztán idővel még nagyobb kárt tudnak okozni.

Webáruházunk különlegessége, hogy nemcsak automatizmusok segítik a keresést, hanem szakértő kollégáink is, akik bármilyen elakadás, kérdés esetén szívesen segítenek Neked chaten, telefonon vagy emailen. Mindenesetre legyen a kezedben az autó forgalmija, amihez a kérdéses alkatrészt keresed, mert az ebben szereplő adatok segítenek nekünk abban, hogy megtaláljuk Neked a legjobb alkatrészt.

Eredetit vagy utángyártottat?

Ahhoz, hogy megtaláld az ideális alkatrészt, ismerned kell a típusok közti különbségeket.

Eredeti autóalkatrészek

Ezek azok az alkatrészek, amelyeket a gyártás során szereltek be az autódba. Általában az eredeti pótalkatrészek nagyon jó minőségűek, viszont meglehetősen drágák. Az ilyen alkatrészeket gyakran egy autómárka neve alatt gyártják.

OEM alkatrészek (avagy eredeti utángyártott alkatrészek)

Ezek az alkatrészek az eredeti gyártóberendezésen készülnek. Ez azt jelenti, hogy a gyártásuk során ugyanazokat a berendezéseket, anyagokat és technológiákat alkalmazzák, amelyeket az autó márkáját és modelljét is gyártó cég használt. Az egyetlen különbség, hogy ezek a gyártók más autómárkák számára is gyárthatnak alkatrészeket. Ezen alkatrészeken egy pecsét is található, amely azt tanúsítja, hogy a legyártott alkatrészek eredeti termékek. Az ilyen alkatrészek magas minőségűek, és áruk némileg alacsonyabb az eredeti alkatrészekénél.

Analógok

Az ilyen típusú alkatrészeket a gyártótól eltérő cégek gyártják az alapján, hogy gyártási jogokat vásárolnak és licenc alapján gyártanak alkatrészeket úgy, hogy betartják az összes eredeti gyártó által előírt követelményt. Az ilyen típusú alkatrészek gyártása során előfordulhatnak kis eltérések az eredetitől, de a minőségók magas, és az autóalkatrészek teljes mértékben kompatibilisek az autó márkával és modelljével. Legnagyobb előnyük, hogy áruk jelentősen alacsonyabb, mind az eredeti mind az OEM alkatrészekénél.

A Lavina autóalkatrész webáruházában minden típusú alkatrész megtalálható. Legyen az gyári vagy utángyártott, ha nem vagy biztos a dolgodban, mi segítünk Neked eldönteni, hogy az adott helyzetben éppen melyiket érdemes választani.

 

Fontos a garancia

Érdemes azt is megfontolni, hogy olyan áruházaktól vásárolj, ahol garanciát biztosítanak az értékesített alkatrészekre. Amelyik áruház garanciát biztosít a vásárlás során, az valószínűleg minőségi alkatrészeket forgalmaz, amelyek hosszú élettartamúak is.

 

Gyakorlatias tippek az alkatrész-választáshoz

 Az alábbi kulcsfontosságú tényezőket a fentieken túl mindenképp vegyük figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozzuk meg a vásárlás során.

Autó életkora

Az autó kora az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell vennünk a megfelelő alkatrészek kiválasztásakor. Például, ha az autó új vagy fiatal (maximum 3-4 éves), akkor a legjobb megoldás az eredeti/gyári alkatrészek beszerzése. Ha már ennél idősebb autóról van szó, akkor az eredeti alkatrészek vásárlásának nincs sok értelme, és jó választásnak bizonyulhatnak az analóg vagy akár a használt alkatrészek is.

Cserélendő alkatrész típusa

Ha a cserélendő alkatrész kulcsszerepet játszik az autó teljesítményében, hatékonyságában és biztonságában, a legjobb megoldás az eredeti vagy OEM alkatrészek felkutatása. Ha a cserélni kívánt autóalkatrészek nem tartoznak az autó üzemeltetésének legfontosabb elemei közé, nyugodtan választhatod a vezető gyártók analógjait.

Költség

Bárhogy is legyen, az autóalkatrészért fizetendő ár nagyon fontos. És kétségtelen, hogy gépjármű-tulajdonosként ésszerű árat szeretnénk majd fizetni a kiváló minőségű és megbízható autóalkatrészekért. Bár az eredeti alkatrészek drágábbak, de a befektetés megtérül hosszú távon, hiszen jelentősen hosszabb élettartammal számolhatunk ezek esetében.

 

Bárhogyan is legyen, autóalkatrészt vásárolni nem egyszerű. Mi, a Lavinánál ezt pontosan tudjuk, és kollégáink bármilyen bizonytalanság esetén segítenek Neked abban, hogy a Számodra legjobb alkatrészeket válaszd! Ehhez mindig legyen kéznél autód forgalmija, és nem árt tudni az alvázszámot sem.

Facebook Linkedin