+36 27 318 306 Kapcsolat
Vissza

Hogyan készítsd fel autódat a melegebb időjárásra?

Rengeteg tippet olvashatunk a téli autóápolási praktikákról, de mi a helyzet a forró nyári napokkal? A hőség vagy a gyorsan változó hőmérsékletű szeszélyes tavaszi időjárás éppen annyi veszélyt jelent a járműveinkre, mind a zord téli napok. Csak gyorsan elugranál a boltba néhány dologért vagy épp egy hosszabb tavaszi kirándulást tervezel? Az alábbiakban leírt javaslatainkkal minimalizálhatod a meghibásodások kockázatát. Gondoskodj autódról, így meghosszabbítva élettartamát és csökkentve a karbantartásra fordított költségeket!

1. Ellenőrizd a klímát!

Reméljük, hogy az autód elég modern és van benne már légkondi. Nézd vagy nézesd át autód hűtőrendszerét, még azelőtt, hogy túlságosan melegre fordulna az időjárás, hiszen nincs annál rosszabb, mint egy felforrósodott kocsiban aszalódni a tűző napon. Ha a légkondit bekapcsolva azt veszed észre, hogy a kiáramló levegő nem elég hűvös, akkor bizonyára valami gond lehet. Valószínűleg a hűtőközeg feltöltésére van szükség vagy esetleg ki kell cserélni a levegő- és pollenszűrőket. Ha az utastér- vagy pollenszűrőn elszíneződés vagy nedvesség jele látható, akkor bizony az érett a cserére. A tiszta szűrő ráadásul javítja a kocsid futásteljesítményét is.

A téli időszakban nem használt klímának a tavaszi bekapcsolás után kellemetlen szaga lehet, ezt ózonos tisztítással és klímafertőtlenítő bomba használatával lehet megszüntetni.

Megoldás lehet még a folyadékok teljes eltávolítása és újratöltése, de ez általában már a legvégső megoldás, ha semmi sem segített. Ezt azonban mindenképp bízd profi szakemberre!

KLÍMATISZTÍTÓK

 

2. Gondoskodj a gumiabroncsokról!

Ellenőrizd a nyomást!

Reggel még 0 fok van, de délután már 20 és hétágra süt a nap? Nos, az abroncsoknak nem igazán tesz jót a nagy napközbeni hőmérsékletingadozás, hiszen ez a gumiabroncs-nyomás ingadozásához vezethet. Ha a nyomás eltér (akár pozitív, akár negatív irányban) az abroncsok számára előírt ideális értéktől, akkor a gumik egyenetlenül kopnak. A gumiabroncs-nyomás információt tartalmazó címkék általában az üzemanyag betöltő fedél belső oldalán vagy vezető oldali ajtóoszlopon vannak elhelyezve.

A gumiabroncs-nyomás 0,1 vagy 0,2 barral nőhet minden 6 fokos hőmérséklet-emelkedéssel. Ez azt jelenti, hogy ami jó volt a tavaszi vagy téli autózáshoz, az nem lesz jó nyáron. Az előírt nyomásnál alacsonyabb értékre fújt gumiabroncsok túlzott nyomást jelentenek az oldalfalakra, míg az előírtnál magasabb nyomással bíró gumik negatívan befolyásolják a teljesítményt, és akár repedést is okozhatnak. Ellenőrizd, hogy nincsenek-e repedések és kidudorodások a gumikon, majd a legtöbb benzinkúton elérhető mérőműszer segítségével csekkold, hogy a nyomás az autó kézikönyvének megfelelően van-e beállítva.

Cseréld le az abroncsokat!

Fontos még az is, hogyha nem négyévszakos gumik vannak az autódon, mindenképp cseréltesd le a téli garnitúrát a nyárira.

 

3. Ellenőrizd a folyadékok szintjét!

Ha az autód műszerfalán felvillan a hőmérő szimbólum, akkor ez azt jelenti, hogy a hűtőfolyadék szintje lecsökkent, esetleg szivárog. Ha idősebb autód van, akkor jól jöhet egy extra palack hűtőfolyadék a csomagtartóban vész esetére.

Ne feledkezz el azonban a többi folyadékról sem! Ellenőrizd a sebességváltó- és fékfolyadékot is! Információkat ehhez általában az autó használati útmutatójában találsz!

Bővebben a fagyállókról egy korábbi cikkünkben olvashatsz ITT.

FAGYÁLLÓ HŰTŐFOLYADÉKOK

 

4. Ne hagyj ki olajcseréket!

A rendszeres olajcsere elengedhetetlen feltétele az autód hibátlan működésének. Minél gyakrabban használod az autót, annál gyakrabban kell az olajcseréket elvégezni, hiszen az olajcsere-periódus a megtett kilométerek számától függ. Ha nem cserélsz rendszeresen olajat (ami nagy hiba az előbb leírtak miatt), akkor legalább tarts az autódban extra olajat vész esetére.

 

5. Teszteld az akkumulátort!

Az autó akkumulátora időjárástól függetlenül tulajdonképpen bármikor meghibásodhat, de a hőmérséklet emelkedése tavasz végén-nyár elején jelentősen megterhelheti az akkumulátort. Akár egy forró parkolóban, akár hóval borított útszélen ragadsz, a lemerült akkumulátor rémálom, függetlenül attól, hogy melyik évszakban járunk.  Vizsgáld meg az akkumulátort olyan szemmel, hogy láthatók-e rajta esetleg kopás vagy elhasználódás jelei.  Fontold meg a cserét akkor is, ha akkumulátorod már régi (több, mint 4 éves). A legtöbb autószervizben ingyenes az akkumulátor tesztelése, időnként megéri arra kanyarodni. A Lavina váci üzletében mi is szívesen megmérjük az akku aktuális töltöttségét.

 

 

6. Ellenőrizd a fékeket!

Azt mindenki tudja, hogy nem szabad elkopott fékekkel közlekedni, hiszen ez könnyen súlyos balesetekhez vezethet. Ha furcsa hangot hallasz fékezés közben a kerekek felől, emellett pedig érzed, hogy nem úgy lassul az autód ahogy kellene, akkor valószínűleg a fékbetéttel van probléma vagy a fékfolyadék minősége nem megelelő, ezért érdemes azt megnézetni majd lecserélni. Továbbá a fékfolyadékról érdemes tudni, hogy az idő múltával párát szív magába, így romlik a minősége - ebből fakadóan érdemes azt legalább 2 évente cserélni. Azt tanácsoljuk, hogy ezt a problémát semmiképp ne házilag orvosold, vidd el autódat szervizbe egy gyors állapotfelmérésre, ami a legtöbb helyen ingyenes.

FÉKALKATRÉSZEK

 

7. Cseréld ki az ablaktörlő lapátokat és töltsd fel az ablakmosó-folyadékot!

Az ablaktörlő lapátok tavaszra általában elkopnak a hideg, a hó és a jegesedés következményeként. Fontos, hogy az ablakmosó-folyadék szintje is maximumon legyen, mert a jó időben egyre több rovar fog a szélvédő áldozatául esni. Az elkopott lapátok csíkokat hagynak maguk után, és a szélvédő üvegfelületét is össze-vissza karcolják. Az ablaktörlők pedig minden időjárási körülmény közepette nagyon fontosak, hiszen száraz időben a szélvédőre rakódott por, nedves időben pedig a szennyezett eső akadályozhatja a kilátást. Az ablaktörlő cseréje pedig igazán nem igényel különösebb ügyességet!

 

8. Mosd le az autódat!

Az olvadt hóból származó só és egyéb felcsapódó szennyeződések súlyosan károsíthatják a fényezést és futóműveket. Kétségtelen, hogy a tavaszi meleg időjárás ideális kocsid lemosására. Ha spórolni szeretnél, a mosást otthon is elvégezheted, a gyerekekkel pedig igazán jó közös elfoglaltságot jelent a kocsipucolás.

 

9. Ellenőrizd az elsősegély-készletet!

Lehet, hogy az elmúlt időszakban néhány dolgot felhasználtál az elsősegély dobozból, és elfelejtetted pótolni, csak nem emlékszel rá. Itt az ideje tehát egy gyors ellenőrzésnek. Ezen kívül mindig tarts a kocsiban zseblámpát, vizet és telefontöltőt is. A pótkerék-készletről semmiképp se feledkezz meg – sőt arra is ügyelj, hogy a pótkerék is mindig megfelelő állapotban legyen (guminyomás)!

 

10. Védd a festéket és fényezést!

Az autó fényezése nem igazán rajong a nyári melegért és forróságért. A napsugárzás fakulást, sőt akár repedéseket is okozhat a külső festésen. Ha nem áll módodban garázsban vagy fedett helyen leparkolni az autót, próbáljon meg egy árnyékos helyen megállni! Azért ne feledd, a fák alatt parkolás is veszélyes tud lenni, gondolj csak a termésekre, az azokból csorgó nedvességre vagy akár a madárürülékre!

 

Összességében nagyon fontos, hogy az autód mindig kifogástalan állapotban legyen azért, hogy biztonságban és gondtalanul átvészeld a nyarat, legyen szó akár napi ingázásról, akár egy nagyszerű utazásról. Mindenképp szánj egy kis időt járműved gondozására, és legyél biztos benne, hogy mindent megtettél a biztonságos vezetés érdekében. Tudjuk, hogy eltart egy ideig, de megéri. És tudod: ha bármi szükséges autód gondozásához, ápolásához, karbantartásához a Lavina.hu Autóalkatrész webáruházban mindent megtalálsz.

Facebook Linkedin